• Korte levertijden
  • Deskundig advies
  • Specialist in maatwerk
  • Snelle reparatie

Wat is een VA-paneel?

VA staat voor Vertical Alignment. Dit paneel staat bekend om het contrast. Het verschil tussen lichte en donkere kleuren is heel goed zichtbaar. Donkere kleuren zijn echt donker, terwijl de lichtere kleuren ontzettend kleurrijk zijn. Dit is bijvoorbeeld erg handig bij het kijken van films en series. Het nadeel aan een VA-scherm is de reactietijd, deze is ongeveer 5 ms, waardoor het scherm minder geschikt is voor gaming. Er zijn echter ook duurdere VA-modellen te vinden met een betere reactietijd. 

Belangrijkste verschillen tussen een VA-paneel, IPS-paneel en TN-paneel

Een TN-paneel (Twisted Nematic) is vaak goedkoper dan de andere panelen. De kleurweergave is minder goed dan bij de andere schermen, daarentegen zijn de verversingssnelheid en reactietijd heel goed (zeker in verhouding met de prijzen). Een IPS-paneel (Inter Plane Switching) is over het algemeen duurder dan de andere twee panelen. Dit paneel heeft het grootste kleurbereik en een grote kijkhoek waardoor het beeld niet verandert als je vanuit een andere hoek kijkt. De verversingssnelheid is standaard en de reactietijd is 4 ms en daarmee wat sneller dan een VA-paneel.

Voor wie is welk scherm geschikt?

TN-paneel: ideaal voor gaming door de hoge verversingssnelheid en lage reactietijd, daarnaast is dit scherm budgetvriendelijk.

IPS-paneel: door de uitstekende kleuren is dit scherm zeer geschikt voor grafisch werk en foto’s bewerken, aan deze schermen zit wel een prijskaartje.

VA-paneel: met goede kleuren en een wat lagere reactietijd is dit scherm een goede middenweg. Het scherm is bijvoorbeeld ook geschikt voor op kantoor en thuiswerken.